• Henna Julkunen

Millaista on hakea töitä ujona?

Updated: May 4, 2020


"Ujous ei ole este vaan hidaste." Turhauttavaa. Oon aina ollut ujo. Se on persoonallisuuspiirre, osa mua ja en voi sitä muuksi muuttaa. Se tulee varmasti olemaan mulle elämänmittainen taistelu. Oon aina pärjännyt koulussa, tehnyt läksyt. Kävin hygieniapassin. Olin isoskoulutuksessa ja tein seurakunnalla hommia kerhonohjaajana ja isosena saadakseni edes jotain "työkokemusta" ansioluetteloon. Oon valmentanut cheerleadingia lukion ajan, ollut yhden kesän puhelinmyyjänä ja kohta vuoden siivonnut. Oon ottanut kaiken työn vastaan mihin mut on vaan kelpuutettu. Oon monella tapaa yrittänyt tehdä parhaani parantaakseni mahdollisuuksiani työmarkkinoilla. Mietin jo hetken, että onko mun hakemuksissa ollut jotain vikaa, mutta sitten verrattiin hakemuksiamme kaverin kanssa. Kaverini on päässyt työhaastatteluihin ja saanut useammankin työtarjouksen. Meillä on aika samanlainen historia opintojen ja työkokemuksen suhteen, joten hakemuksetkin olivat aika samanlaiset. Molemmista tietenkin tuntui, että just se toisen hakemus oli parempi, mutta samanlaisia pointteja oltiin nostettu esille. Ehkä oonkin just liian tavallinen. En osaa erottua joukosta. Noh, lopulta kuitenkin mullekin on tullut kutsuja muutamaankin työhaastatteluun, mutta tuntuu, että ihan viimeistään siinä kohtaa oon pilannut mahdollisuuteni. Jännitän haastatteluita. En välttämättä etukäteen hirveästi, mutta siinä just ennen ja haastattelun aikana. Kaikki varmasti jännittää työhaastattelua paikkaan, josta oikeasti toivoisi saavansa töitä. Mutta osalla jännitys tuntuu puskevan vaan eteenpäin. Jännitys voi nostaa vireystiloja ja moni ehkä suoriutuukin hiukan paremmin pienen paineen alla. Musta vaan joskus tuntuu, että jännitys ihan kokonaan lamaannuttaa mut. Ensimmäinen työhaastatteluni oli puhelinmyyjän paikkaan. Haastattelussa mun sopivuutta työhön vähän epäiltiiin. Mulle sanottiin, että kun oon niin ujo, niin asiakkaat tuskin tulisivat ottamaan mua tosissaan. Puhelinmyyjän pitää pystyä olemaan ennen kaikkea vakuuttava, miten muuten asiakkaan saisi vakuutettua ostamaan tuotetta? Kuitenkin pula työntekijöistä oli niin kova, että kaikesta huolimatta mulle haluttiin antaa mahdollisuus. Yllätin esimieheni ja pakko myöntää, että vähän myös itseni. Avokonttorissa soittaminen jännitti ensin, kun työkaverit kuulivat puhelut, mutta jostain oli pakko alottaa ja myöhemmin siihen tottui. Sain kauppoja tehtyä. Olin pidempään töissä kuin moni muu samaan aikaan aloittanut. Irtisanoutuessani esimieheni sanoi, että mikäli kaipaan syksyllä opintojen ohella iltatöitä, olisin tervetullut takaisin. Se tuntui siinä kohtaa ihan voitolta. Koen olevani moniin hakemiini paikkoihin riittävän pätevä. Musta tuntuu vaan tosi vaikealta osoittaa sitä haastattelutilanteissa. Ehkä mä vaan tarviin harjotusta noihin työhaastatteluihinkin. Ehkä sekin on taito, jossa voi kehittyä. Tiedän olevani ahkera ja oma-aloitteinen. Yrirän nähdä asioissa aina positiivisen puolen ja uskon siihen, että kovalla työllä ihminen pystyy mihin vaan, mutta ei kaikkeen. Mun täytyy uskoa itseeni, olla sitkeä ja vastaiskuista huolimatta jatkaa yrittämistä. Toivotaan, että joku työnantaja vielä näkisi mun potentiaalin ja jostain tärppäisi...

7 views0 comments

Recent Posts

See All

IHMISTEN SUHTAUTUMINEN TERAPIAAN

”Mä käyn terapiassa.” Millaisia vastauksia tämän ääneen sanominen on mulle antanut? ”Ni minkä takia sä käyt fyssarilla?” ”Eiku siis käyn psykoterapiassa.” ”Hui.” ** ”Ai säki, hei nii mäkI!” ** ”Ei vit

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now