• Henna Julkunen

Totuus siivoojan työstä

Updated: May 3, 2020Kun kerron, missä oon töissä saan vastaukseksi perinteisesti "hyi", mutta arvatkaa mitä, se ei oikeesti oo niin paha. Eiköhän jokaisella alalla työtehtäviin kuulu vähän mieluisampia ja vähemmän mieluisia juttuja.


Tykkään siitä, että työ on fyysistä ja tuntipalkka on päivästä toiseen vakio. Kaikilla tulee sellaisia päiviä, että mikään ei suju ja kaikki tuntuu kaatuvan niskaan, mutta siivoojan työssä se ei onneksi vaikuta palkkaan toisin kuin esim. puhelinmyyjänä, joka tekee töitä provikkapalkalla.

En mä sanois nauttivani virtsatahrojen hinkkaamisesta yleisten vessojen lattiakaakeleista, mutta esimerkiksi se, mitä oon viimeset viikot tehnyt, ostoskorien ja -kärryjen kahvojen pyyhintä, on ihan jees. Aika yksitoikkoista liukuhihnatyötä joo, mutta ei paljon sen kummempaa kuin vaikka kaupassa hyllyttäminen tai kassatyöskentely. Hotellilla taas tykkäsin sänkyjen petaamisesta, puhtaiden lakanoiden laittaminen oli musta ihan kivaa, mutta likaisten pois ottaminen tuntuu vähän epämiellyttävältä. Kaikessa on puolensa.Joka paikassa tarvitaan siivousta, joten siivottaviin kohteisiin lukeutuu aika monennäköistä hommaa. Oon siivonnut elintarvike- ja vaatemyymälöitä, kauppakeskuksen yleisiä vessoja, hotellihuoneita, toimistotiloja, ravintoloita, kahviloita ja baareja... Koulun ohella tein töitä lähinnä satunnaisena tuurausapuna, joten pääsin tekemään hommia aika monipuolisesti. Vaihtelu tuntui virkistävältä.


Mulla on kannustava pomo ja ihania työkavereita, jotka auttaa ja opastaa aina, kun sitä tarvitsen. Mulla on ollut työkavereita, jotka eivät välttämättä puhu hirveän hyvin suomea, mutta aina ollaan löydetty yhteinen sävel.


Nyt koronan aikana on tullut hirveesti kiitosta ja positiivista palautetta tehdystä työstä. Tuntuu kivalta kuulla, että joku arvostaa sun tekemää työtä ja että sitä pidetään tärkeänä. 


En kuitenkaan haaveile rakentavani alalta itselleni loppuelämän ammattia. Täysiä tunteja on vaikea tehdä, monien kohteiden siivous nimittäin vie vain pari tuntia. Joissain paikoissa kestää vähän pidempään, mutta harvoin täysiä kahdeksaa tuntia. Eri kohteista ei ole aina helppoa rakentaa järkevää reittiä ja ennen ajokortin saamista myös mun liikkuminen paikasta toiseen oli hankalaa. 


Onhan työ myös tosi itsenäistä ja samalla aika yksinäistäkin välillä. Oon loppupeleissä aika sosiaalinen luonne, kaipaan ihmisiä ympärille. Joskus tehdään tietenkin yhdessäkin hommia työkavereiden kanssa tai oon päässyt opastamaan kohteita uusille työntekijöille, mutta useimmiten oon yksin. Sekin, että nyt oon päässyt juttelemaan päivän aikana asiakkaiden kanssa, on aika harvinaista päivän piristystä. 


Etsin vielä sitä omaa juttua, mutta toivoisin löytäväni työn, jossa pääsisi käyttämään aktiivisesti luovuutta ja haastamaan itseään. Arvostan kuitenkin saamaani kokemusta ja voin rehellisesti myöntää pitäväni tämän hetkisestä työpaikastani siivoojana. xx9 views0 comments

Recent Posts

See All

IHMISTEN SUHTAUTUMINEN TERAPIAAN

”Mä käyn terapiassa.” Millaisia vastauksia tämän ääneen sanominen on mulle antanut? ”Ni minkä takia sä käyt fyssarilla?” ”Eiku siis käyn psykoterapiassa.” ”Hui.” ** ”Ai säki, hei nii mäkI!” ** ”Ei vit

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now